keskiviikko 19. elokuuta 2015

Hormonikierukka mielialanvaihteluiden syynä?

Varoitus! Teksti sisältää suoraa pohdintaa naistenvaivoista ja hormoniehkäisystä. 


Alkuviikko on mennyt aika ristiriitaisissa tunnelmissa. Kävin aiemmin kahdessa eri työhaastattelussa. Olin jo innoissani siitä mahdollisuudesta, että pääsisin tekemään oman alan töitä ja opiskelemaan tutkinnon siinä sivussa. Maanantaina sain kuitenkin ensimmäisen "hylkäysviestin" ja eilen toisen. Nyt osaan jo nähdä asian valoisan puolen, mullahan on oikeastaan asiat aika hyvin! Mikäli oisin päässyt kokopäivätöihin niin työt plus koulu olisi vienyt suuren osan mun päivästä. Aikuisopiskelijana mulle jää luultavasti himpun verran enemmän vapaa-aikaa eikä rahallisestikaan tule tekemään tiukkaa kun pääsen suorittamaan opintoni työmarkkinatuella normaalin opintotuen sijaan.

Se mikä mua kuitenkin mietityttää tässä kaikessa, on mun suhtautuminen näihin hylkäyksiin. Kun eilen iltapäivällä sain viestin toisesta työpaikasta, reagoin todella voimakkaasti. Olin juuri kaupassa ja aloin vain viskomaan tavaroita ostoskärryyn raivon vallassa, näytin varmaan ihan mielipuolelta. :D Kiukuttelu jatkui myös kotona ja valitettavasti siitä saivat osansa myös niin mies kuin lapsetkin. Kun koko päivän olin ollut känkkäränkkä niin mies tuli kysymään onkohan mulla kenties kuukautiset. Ja kyllä, seuraavalla vessakäynnillä totesin asian olevan näin. Kahden viikon tauon jälkeen mulla oli TAAS kuukautiset.
Toki hormonikierukasta johtuen vuoto on vähäisempää kuin normaalisti kuukautisten aikaan, mutta se miltä en kierukankaan aikana säästy on mielialanvaihtelut. Tähän kun yhdistetään nämä "kuukautiset" jopa viikon välein, niin siinä on yhden henkilön saippuaoopperaa kerrakseen. Mulle laitettiin hormonikierukka noin vuosi sitten ja tänä aikana mulla ei ole ollut yksiäkään normaaleja kuukautisia (mikä on tietenkin hyvä juttu), mutta tiputteluvuodoista olen saanut kärsiä yhden-kolmen viikon välein koko tämän ajan.

Nyt tulin siihen tulokseen että tämä saa riittää. Tänään varaan ajan kierukan poistoon ja koitan elämää kokonaan ilman hormonaalista ehkäisyä. Ajatus runsaista kuukautisista ei ole kovin kiehtova, mutta mieluummin ne kuin koko ajan heittelevät mielialat.


Olisi mielenkiintoista kuulla millaisia ehkäisymuotoja teillä on ja oletteko huomanneet niiden vaikutuksen mielialaan? Jännityksellä odotan jääkö itsellä itkupotkuraivarit nyt historiaan vai tuleeko musta entistä kauheampi drama queen. :D

7 kommenttia:

 1. Itse söin 7 vuotta pillereitä. Kokeilin erilaisia ja erimerkkejä. Mieliala heitteli kyllä ihan hirveesti! Aloitin pillerit kun olin 17, ja tuntui että mun mieli oli koko sen 7 vuotta kuin 17 vuotiaalla :D kun lopetin pillerit, niin muutuin täysin. Kaveritkin huomas eron!

  Aluksi kuukautisia sai odotella puolisen vuotta, ja ovathan ne kivuliaammat kuin pilleri aikana mutta ennemmin kärsin sen yhden päivän kuusta jos muuten osaan käyttäytyä normaalisti ;D

  Enkä varmasti enää koske mihinkään hormonaaliseen ehkäisyyn!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa ajattelen itsekin, mielummin kärsin normaaleista kuukautisista kuin kierukan aiheuttamista mielialanvaihteluista. Tai ainakin toivon, että kierukan pois ottaminen tasoittaa vähän näitä mielialoja. :D

   Poista
 2. Aika jännä miten eri tavalla nää jutut vaikuttaa ihmisiin. Mulle laitettiin hormoni kierukka karvan vajaa 7 vuotta sitten ja ekan kuukauden oli ainoastaan tiputtelua. Sen koommin ei oo kuukautisia näkynyt ollenkaan ja muutenkin hormoonikierukka on mulle ollu ihan paras vaihtoehto ja suoranainen lahja naisen elämälle! ^__^

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hormonikierukka on kyllä yksi helpoimmista ehkäisymuodoista, silloin kun näitä sivuvaikutuksia ei ilmene. Lucky you, oon kade. :)

   Poista
 3. Jännä miten erilailla kierukka tosiaan toisilla toimii.

  Mulla on kaksi kertaa ollut kuparikierukka, vuoto oli todella runsasta mutta kierto oli tasainen neljä viikkoa. Sitten yritin saada lääkäriltä sterilisaatiota johon hän ei kuitenkaan suostunut, ja ylipuhui minut hormoonikierukkaan.

  Pillerit eivät koskaan ole minulle sopineet joten vähän jännitti, mutta enpä ole huomannut mitään muutosta mielialoissani. Ja kierukan erittämä hormonimäärä on niiiiin pieni, ettei sen kuulema pitäisikään vaikuttaa kuin ihan paikallisesti kohdussa.

  Minulla tuli kierukan laiton jälkeen kolmet menkat, ja nyt en kahteen vuoteen ole sellaisista saanut "nauttia". On tää oikeestaan aika kivaa ;) Harmi ettei sulla ole mennyt yhtä onnistuneesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuota mietin itsekin, että eikös kierukan erittämä hormonimäärä pitäisi olla todella pieni.. tosin joskus luin, että jos kierukka on jäänyt jotenkin väärään kohtaa niin se voi ärsyttää kohdun limakalvoa ja sen takia tiputteluvuodot jatkuvat pidempään.

   Hyvä että kierukasta on kuitenkin ollut sulle apua! :)

   Poista
 4. Hei! Minulla on ollut kaksi kertaa hormoonikierukka ja stantardi määrä, mikä Mirena-kierukassa on hormonia, niin on ihan liikaa minulle. Kummallakin kerralla loppui kuukautiset todella nopeasti ja sitten tulikin jo vaihdevuorioireita. Iho kuivui, hiukset lähti päästä, hikoilukohtauksia ja mielialanvaihteluja. Havahduin, kun löin baarissa nyrkin pöytään. En ole sellainen ihminen normaalisti ollenkaan.
  Ei ikinä enää hormonikierukkaa minulle!

  VastaaPoista